Szivárgásvizsgálat

Szivárgásvizsgálat

Vállaljuk a Nemzeti Klímavédelmi Hivatal (NKVH) által előírt kötelező vizsgálatok elvégzését, dokumentálását, regisztációját.

Kötelező szivárgásvizsgálat a 14/2015 (II. 10.) Korm. rendelet szerint

A 14/2015 (II. 10.) Kormányrendelet szabályozza a fluorozott üvegházhatású gázokkal (F-gázok) kapcsolatos tevékenységeket, beleértve a szivárgásvizsgálatokat is. Ez a rendelet az Európai Unió vonatkozó szabályozásának harmonizálása céljából került bevezetésre, és célja a környezet védelme, valamint a klímaváltozás mérséklése.

Szivárgásvizsgálat gyakorisága

A hűtő- és légkondicionáló berendezések, hőszivattyúk és egyéb rendszerek, amelyek F-gázokat tartalmaznak, meghatározott időközönként szivárgásvizsgálat alá kell vonni.

A vizsgálatok gyakorisága a berendezésben lévő F-gáz mennyiségétől függ:

 • 5-50 tonna CO2-egyenérték esetén: évente egyszer.
 • 50-500 tonna CO2-egyenérték esetén: félévente.
 • 500 tonna CO2-egyenérték felett: negyedévente.

Szivárgásvizsgálat módszerei

A szivárgásvizsgálatot szakképzett személyeknek kell elvégezniük, akik megfelelő képesítéssel rendelkeznek.

A vizsgálat során a következő módszerek alkalmazhatók:

 • Közvetlen mérési módszerek (pl. kézi szivárgásérzékelők, elektronikus érzékelők).
 • Közvetett mérési módszerek (pl. rendszerparaméterek figyelése, mint a nyomás, hőmérséklet, áramlási sebesség).

Nyilvántartás és dokumentáció

 • A berendezések tulajdonosainak vagy üzemeltetőinek kötelessége nyilvántartást vezetni a szivárgásvizsgálatok eredményeiről.
 • A nyilvántartásnak tartalmaznia kell a vizsgálat időpontját, a vizsgálatot végző személy nevét és képesítését, a használt módszereket, valamint a feltárt szivárgások és javítások részleteit.

Szankciók és ellenőrzés

 • A rendelet be nem tartása esetén büntetéseket szabhatnak ki, melyek mértéke az elkövetett szabálysértés súlyosságától függ.
 • Az illetékes hatóságok rendszeresen ellenőrizhetik a szivárgásvizsgálatok elvégzését és a nyilvántartások pontosságát.

A rendelet célja

A 14/2015 (II. 10.) Korm. rendelet célja a fluorozott üvegházhatású gázok szivárgásának minimalizálása, mivel ezek a gázok jelentős mértékben hozzájárulnak a globális felmelegedéshez. Az előírt szivárgásvizsgálatok segítenek az időben történő szivárgások felismerésében és javításában, ezzel csökkentve a környezeti terhelést.

A szivárgásvizsgálatok szigorú betartása nemcsak jogi kötelezettség, hanem fontos lépés a környezetvédelemben és a fenntarthatóság elősegítésében. A megfelelő szivárgásvizsgálat és karbantartás révén csökkenthető a berendezések környezeti lábnyoma, és hosszú távon költségmegtakarítást is eredményezhet.

További információkért, árajánlatért fordulj hozzánk bizalommal!

Szivárgásvizsgálat Gyakori kérdések

 • Milyen gyakran kell szivárgásvizsgálatot végezni a hűtő- és légkondicionáló berendezéseken a 14/2015 (II. 10.) Korm. ren

  A szivárgásvizsgálat gyakorisága az adott berendezésben található F-gáz mennyiségétől függ: 5-50 tonna CO2-egyenérték esetén évente egyszer. 50-500 tonna CO2-egyenérték esetén félévente. 500 tonna CO2-egyenérték felett negyedévente kell elvégezni a szivárgásvizsgálatot.

 • Ki végezheti el a szivárgásvizsgálatot?

  A szivárgásvizsgálatot csak szakképzett és megfelelő képesítéssel rendelkező személyek végezhetik. Ezek a személyek speciális képzésben részesültek, és rendelkeznek a szükséges tanúsítványokkal.

 • Milyen módszerekkel lehet elvégezni a szivárgásvizsgálatot?

  A szivárgásvizsgálatot közvetlen és közvetett módszerekkel is el lehet végezni. Közvetlen módszerek: kézi szivárgásérzékelők, elektronikus érzékelők használata. Közvetett módszerek: rendszerparaméterek figyelése, mint például nyomás, hőmérséklet, és áramlási sebesség monitorozása.

 • Mit kell tartalmaznia a szivárgásvizsgálatról vezetett nyilvántartásnak?

  A nyilvántartásnak tartalmaznia kell a szivárgásvizsgálat időpontját, a vizsgálatot végző személy nevét és képesítését, a használt vizsgálati módszereket, valamint a feltárt szivárgások és a végrehajtott javítások részleteit.

 • Milyen következményekkel járhat, ha nem végeztetem el a kötelező szivárgásvizsgálatot?

  Ha nem végezteti el a kötelező szivárgásvizsgálatot, büntetéseket szabhatnak ki, amelyek mértéke az elkövetett szabálysértés súlyosságától függ. Az illetékes hatóságok rendszeresen ellenőrzik a szivárgásvizsgálatok elvégzését és a nyilvántartások pontosságát, és szankciókat alkalmazhatnak a rendelet be nem tartása esetén.

Miben tudunk segíteni? Szolgáltatásaink

Készséggel állunk rendelkezésedre! Ajánlatkérés, információkérés

Fordulj hozzánk bizalommal és segítünk megtalálni az optimális megoldást, legyen szó ipari hűtéstechnikáról, ipari vagy lakossági légkondíciónálóról, esetleg hőszivattyúról.